Üniversiteye girişte puan türlerindeki test ağırlıkları belli oldu



YÖK, üniversiteye girişte hayata geçirilen yeni sisteme dair bazı yeni sorulara açıklık getirdi.

YÖK, üniversiteye girişte hayata geçirilen yeni sisteme dair bazı yeni sorulara açıklık getirdi. İşte YÖK'ün Sık sorulan Sorular dosyasına ekledikleri...

36. TYT'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin ağırlıkları ne olacaktır?

TYT'de her bir test, daha önce açıklandığı üzere "soru sayısı ile ilişkili" olacaktır. Dolayısıyla TYT sınavında, Türkçe testinin ağırlığı %33, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %17, Temel Matematik testinin ağırlığı %33, Fen Bilimleri testinin ağırlığı ise %17'dir.



37. Sözel puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarının birinci oturumda (TYT) ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?

Sözel puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere "soru sayısı ile ilişkili" olarak, TYT'de Türkçe testinin ağırlığı %13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı %13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT'nin yerleştirme puanına katkısı % 40;

AYT'de aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %30, Sosyal Bilimler-2 testinin ağırlığı %30 olmak üzere AYT'nin yerleştirme puanına katkısı %60'dır. Testlerin ayrıntılı olarak ağırlıkları tabloda gösterilmiştir.



38. Sayısal puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarının, TYT'de ve AYT'de testlerin ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?

Sayısal puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere "soru sayısı ile ilişkili" olarak, TYT'de Türkçe testinin ağırlığı %13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı %13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT'nin yerleştirme puanına katkısı % 40;

AYT'de ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Matematik testinin ağırlığı %30, Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinin ağırlığı %10 olmak üzere, AYT'nin yerleştirme puanına katkısı %60'dır. Testlerin ayrıntılı olarak ağırlıkları tabloda gösterilmiştir.



39. Eşit Ağırlık puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarının, TYT'de ve AYT'de testlerin ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?

Eşit Ağırlık puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere "soru sayısı ile ilişkili" olarak, TYT'de Türkçe testinin ağırlığı %13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı %13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT'nin yerleştirme puanına katkısı % 40;

AYT'de ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Matematik testinin ağırlığı %30, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %30 olmak üzere AYT'nin yerleştirme puanına katkısı %60'dır. Testlerin ayrıntılı olarak ağırlıkları tabloda gösterilmiştir.

LİSANS YERLEŞTİRME

Testlerin Ağırlıkları (%)



40. Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarının, TYT'de ve AYT'de testlerin ağırlıkları ve katkısı ne olacaktır?

Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere "soru sayısı ile ilişkili" olarak, TYT'de Türkçe testinin ağırlığı %13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı %13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT'nin yerleştirme puanına katkısı % 40;

Yabancı Dil oturumunda ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Yabancı Dil testinin ağırlığı %60, Yabancı Dil testinin yerleştirme puanına katkısı %60'dır. Testlerin ayrıntılı olarak ağırlıkları tabloda gösterilmiştir.



41. Yabancı Dil oturumunda hangi testler yer alacaktır?

Bu sene bir ilk olarak İngilizce, Almanca, Fransızca testlerine ek olarak yabancı dil oturumunda Arapça ve Rusça testleri de yer alacaktır. 2017-2018 eğitim öğretim yılı verilerine göre; ortaöğretim sistemimizde yabancı dil eğitimi verilen ilk beş dil İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusçadır. Dolayısıyla Yükseköğretim Kurulu olarak bu beş dil, dil sınavı kapsamına alınmış bulunmaktadır.

42. İlk kez 2015 ÖSYS'de uygulanmaya başlayan ve 2016 ÖSYS'de de devam eden bazı programlar için başarı sırası şartı bu yıl da devam edecek midir?

Evet, devam edecektir. Önceki yıllarda belirlenen asgari başarı sırası şartlarında bu yıl bir değişikliğe gidilmemiştir.

Tıp programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 40 bin,

Hukuk programlarında Eşit Ağırlık puan türünde başarı sırası 150 bin,

Mühendislik programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 240 bin,

Mimarlık programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 200 bin,

Öğretmenlik programlarında başarı sırası 240 bindir.

Vakıf Yükseköğretim Kurumları, ilgili programlar için belirlenen asgari başarı sırası şartının daha üzerinde bir başarı sırası şartı belirleyebilecektir.

Konular