Açık lise okumak zorunlu mu?
Boş kontenjan ilan edilen okullar için il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmasına rağmen hala herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen ancak örgün ortaöğretimde okumak isteyen öğrenciler, il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca taban puan ve kontenjan esasına göre yerleştirilecek.
Lise eğitimin zorunlu olması sebebiyle tüm bu işlemlerden sonra herhangi bir örgün ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrencilerin kesin kayıtları ise açık liseye yapılmış sayılacak.
Lise kaydı yaptırmayana yüklü para cezası
4+4+4 sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimiyle ilgili MEB'den önemli bir uyarı geldi. Çocuğunu liseye kaydettirmeyen veliye günlük 15 TL para cezası verilecek. Israr eden velilere 500 TL idari ceza uygulanacak.
Nesrullah Sonay'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 4+4+4 sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimiyle ilgili olarak velileri uyardı. Bu yıl son kez yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) başarılı olamayan ya da lise tercihi yapmayan öğrenci velilerine 'kayıt' uyarısı geldi. Çocuğunu herhangi bir liseye kaydettirmeyen velilere günlük 15 TL para cezası uygulanacak. Buna rağmen uzun süre kayıt yaptırılmaması halinde veliye 500 TL idari para cezası verilecek.
TEOG'da yerleşemeyenler ne olacak?
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (TEOG) yerleştirme sistemini değiştirdi. Daha önceki yıllarda bazı öğrencilerin evlerinden 150 kilometre uzaktaki okula yerleştirilmesi ve okullarda boş kalan kontenjanlar tartışmalara neden olmuştu. Bakanlık bu sorunları çözmek için yerleştirme sistemini değiştirme kararı aldı. Tercihler tek listede 25 okul olacak. Özel ya da spor, askeri ya da güzel sanatlar liselerine yerleşenler ise tercih sistemi dışına çıkacak. Tercih yapmayan ya da 25 okuldan birine yerleşemeyen öğrencinin ise kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacak.TEOG yerleştirme sisteminin ayrıntıları:
3 BUTONDAN BİRİNE BASACAK: Özel okula kayıt yaptıran öğrencilerin yerleştirme sistemine girmesini önlemek için bakanlık bu yıl sonuçları açıkladıktan sonra özel liselere ve açık liselere kayıtları önceden yapacak. Amaç özel okula giden öğrencinin tercih yapmaması. Bunun için de "tercih butonu" oluşturuldu. Burada 3 seçenek çıkacak: "Özel okula kayıt yaptırdığım için tercih yapmayacağım", "Güzel sanatlar, spor veya askeri liselere kayıt hakkı kazandığım için tercih yapmayacağım" ve "Tercih yapmak istiyorum." Eğer öğrenci iki seçenekte yer alan okullardan birine kayıt yaptırdıysa tercih yapamayacak. Burada amaç devlet okullarına özel okula gidenlerin tercihini ve yığılmaları önlemek. Tercihler Temmuz tarihlerinde alınıyor.
B GRUBU KALKTI, TEK LİSTE VAR: Geçen yıl öğrenciler 15 okulu sıraladıkları A ile 6 okul türünden en az 4'ünü işaretledikleri B listelerine göre tercih yapıyordu. A grubu tercihine yerleşemeyen öğrenciler B grubundan bir okul türüne yerleştiriyordu. Bu sistem çok tartışmalara yol açtı. Tercih etmedikleri halde imam hatip liselerine yerleşen ve evinden 150 kilometre uzaklıkta okula gönderilen öğrenciler oldu. Bu yıl ise bu listeler kalktı. Öğrenci tek bir liste hazırlayacak ve 25 okul tercih edecek.
YERLEŞEMEYEN AÇIK LİSEYE: 25 okuldan birine yerleşemeyen ve tercih yapmayan öğrencilerin kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacak. Bu öğrenciler isterlerse daha sonra nakil uygulamasına başvuracak.
NAKİLLERE SÜRE GELDİ: Geçen yıl taban puansız nakiller çok eleştirilmişti. Bu yıl uygulama sürecek ama nakiller geçen yıl olduğu gibi dönem sonuna dek değil, daha sınırlı sürede yapılacak. Nakil tercihlerinde de tek okul değil, birden fazla okul seçeneği olacak.
Konular
- AÖL 2017/1. Dönem Diplomalar Gönderildi!
- Açıköğretim sistemi değişti mi?
- Üniversite sınavına başvuracam ama AÖL kaydım gözükmüyor!
- 2. Dönem Açık Öğretim Sınav Tarihleri Değişti
- Neden açık lise?
- Yerel yerleştirme işlemleri hangi kriterlere göre yapılacak?
- AÖL 2017-2. Dönem Sınav Yerleri Açıklandı
- AÖO sınav giriş belgesi nasıl çıkartılır?
- MEB'in yaptığı açık lise sınavlarında skandal!
- Kimliğimde fotoğraf yok sınava girebilir miyim?
- AÖL telafi sınavı ne zaman MEB
- Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin LGS başvuru işlemleri nasıl olacak?
- AÖL telafi sınavına girecek olan öğrenciler dikkat!
- AÖL telafi sınavı giriş yerleri açıklandı
- AÖL e-Yaygın kitap ihtiyaç modülü sistemine giriş
- AÖL III. dönem kayıt yenileme tarihi ne zaman?
- MAÖL 2017/2.dönem sınavı soru ve cevap anahtarı açıklandı
- AÖL telafi sınav soruları ve cevap anahtarı açıklandı
- AÖL 2017/2 Dönem sınav sonuçları açıkladı
- AÖL 2018-1 DÖNEM SINAVI SORULARI ve CEVAP ANAHTARI AÇIKLANDI
- Açıköğretim Lisesi 2019 İş Takvimi
- AÖL (Açık Lise) Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak
- 2019 AÖL Açıklise 1. Dönem Sınav Sonuçları
- AÖL Açıklise 2. Dönem Sınav Giriş Yerleri Açıklandı
- MEB AOL 2. Dönem Sınav Sonuçları 2019
- Sınav Sonuçları
- 2019 AÖL 3. Dönem Kayıt Yenileme İşlemleri
- 2019 AOL KAYIT YENİLEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR
- 2019 Açıklise AÖL 3. Dönem Sınavı Ne Zaman Yapılacak
- AÖL 3. Dönem Sınav Giriş Yerleri 2019