AÖL 2018 3.Dönem Kayıt Yenileme Tarihi Ne Zaman?



AÖL Kayıt Yenileme Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

AÖL Kayıt Yenileme Ders Seçme İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

AÖL öğrencileri tarafından,2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı III. dönem kayıt yenileme işlemleri, Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Öğrencilere sistem üzerinden ders seçme ve bilgi güncelleme işlemlerini en geç belirtilen tarihin mesai bitimine kadar yapmaları gerekiyor.Peki AÖL Kayıt Yenileme işlemleri nasıl yapılıyor?

Başvuru Tarihleri

Açık Öğretim Lisesi 2017 – 2018 Eğitim Öğretim Yılı III. Dönem Kayıt Yenileme Başvuru Tarihleri: Nisan - Mayıs 2018

2. Başvuru Yeri

İl ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi ile Meslekî Eğitim Merkezi Müdürlükleri.Açık Öğretim Lisesi Yurtdışı Programında Kayıt Yenileme Yaptıracaklar (Batı Avrupa programı hariç);

Açık Öğretim Lisesi Yurtdışı Programı kapsamında, Suudi Arabistan (Medine, Cidde, Riyad),Kuveyt, Azerbaycan, İran ve KKTC başkentlerinde bulunan irtibat bürolarından kayıt yenileme işlemlerini yaptırabilirler.
İletişim: http://www.anadolu-uni.de/

3. Kayıt Yenileme Katılım Bedeli

Katılım Bedelinin Ödenmesi

Açık Öğretim Lisesinde kayıt yenileme yaptıracak öğrenciler, her yıl belirlenen Kayıt Yenileme Katılım Bedelini ödemek zorundadır. 2016 yılında, bir dönem için Kayıt Yenileme Katılım Bedeli, 30 TL olarak belirlenmiştir.

Öğrenci adayı, T.C. Kimlik numarasını beyan ederek Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının herhangi bir şubesine giderek MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına, 30 TL ödeyecek ve dekontu muhafaza edecektir. (Not: Halk Bankası ayrıca havale ücreti talep etmektedir.)

Kayıt Yenileme katılım bedelinin 10 TL’ si ise Halk Eğitimi Merkezi veya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü Okul Aile Birliklerinin vereceği banka hesap numarasına veya söz konusu okullardaki ilgili görevliye makbuz karşılığında ödenecektir.Kayıt yenilemek için Katılım Bedelinin ödendiği, sistem üzerinden görülmektedir.

Sistemde görünmeyen ödemeler, kayıt yenilemenizin gerçekleşmesini engeller. Bunun için Katılım Bedelinizi doğru hesaba yatırdığınızdan emin olunuz.Kayıt Yenileme Katılım Bedeli anlaşmalı bankaların ATM’lerin den yatırılmaktadır.

Bankamatikten Para Yatırılırken İzlenecek Adımlar

1-GİRİŞ tuşuna basınız.
2-Dil seçeneklerinden TÜRKÇE tuşuna basınız.
3-Ana sayfadan ÖDEME İŞLEMLERİ tuşuna basınız.
4-EĞİTİM ÖDEMELERİ tuşuna basınız.
5-Karşınıza gelen seçeneklerden M.E.B ÖDEMELERİ ni seçiniz.
6-Ödeme yapmak istediğiniz sınav türünü seçiniz. (AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ/MAOL YENİ
KAYIT-KAYIT YENİLEME ÜCRETİ)
7-ATM tuşları yardımıyla TC KİMLİK NUMARANIZI girin ve GİRİŞ tuşuna basınız.
8-Yatıracağınız 20 TL’yi düzgün biçimde hazırlayın ve DEVAM tuşuna basınız.
9-Paranızı ekranda gösterildiği şekilde bölmeye yerleştirin ve GİRİŞ tuşuna basınız.
10-Para tanımlama işlemi için lütfen bekleyiniz.
11-Yatırdığınız tutarla ekrandaki tutarı karşılaştırın, kabul edilen tutarı onaylamak için DEVAM tuşuna basınız.
12-Ekranda görünen bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra onay için EVET tuşuna basınız.
13-Paranız yatırılırken lütfen ATM’den ayrılmayınız.
14-İşleminiz tamamlandıktan sonra makbuzunuzu almayı unutmayınız.

Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerimizden T.C. Kimlik Numarası olmayanların kayıt yenileme işlemlerini yaptırabilmeleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinden yabancı uyruklular için verilen vatandaşlık numarasını almaları gerekmektedir.

T.C. Kimlik Numarası almak zorunda olmayan kişiler ile cezaevlerinde hüküm giymiş yabancı uyruklulardan vatandaşlık numarasını alamayanlar katılım bedellerini ödeyebilmek için, kayıt yeniletecekleri cezaevi öğretmeni aracılığıyla Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne, 0 312 213 01 75 numaralı faks ile veya aciklise@meb.gov.tr mail adresi ile ulaşmaları gerekmektedir. Bu öğrencilere Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü tarafından katılım bedelini ödeyebilecekleri banka hesap numarası verilecektir.

Kimlerden Kayıt Yenileme Katılım Bedeli Alınmaz?

a) 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olanların eş ve çocukları ile aynı mücadelede gazi olanların eş ve çocukları;
b) Terörle mücadelede görevini yaparken şehit düşenlerin eş ve çocukları ile aynı mücadelede gazi olanların eş ve çocukları;
c) Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlananlar ile İstiklal Madalyası verilmiş olanlar,
d) Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri verilenlerden, durumlarını belgelendirmek şartıyla Kayıt Yenileme bedeli alınmayacaktır.
Söz konusu belgeler öğrencinin dosyasında yoksa veya özel durum yeni oluşmuş ise belgelerin fotokopileri alınıp, üzerine “aslı gibidir” ibaresi yazıldıktan sonra taranıp sisteme yüklenerek dosyasına konulacaktır.

Not: Şehit ve gazilerimizin eş ve çocukları, evlendikleri takdirde “Katılım Bedeli” ödemek zorundadırlar.Katılım Bedeli, her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Katılım bedelleri Açık Öğretim Lisesi ve kayıt yenileme yaptırılan İrtibat Bürosu hesaplarına ayrı ayrı yatırılır.

NOT: Kayıt yenileme bedeli ilgili bankalara ve doğru hesaba süresi içerisinde yatırılmamışsa Kayıt Yenileme İşlemi yapılamaz.

Mezuniyet İncelemesinde Olan Öğrenci: Mezuniyet aşamasına gelmiş, kayıt evrakı incelenecek öğrenci.Mezuniyet incelemesinde olan öğrencilerin mezuniyetinin gerçekleşebilmesi için dosyasının hızlı ve eksiksiz bir şekilde taranarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Dosyası taranarak sisteme atılmayan öğrencilere mezuniyetlerine ilişkin belge düzenlenemeyeceğinden sorumluluk Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yürüten irtibat bürolarındadır.

Kayıt Yenileme İşlemini Kimler Yaptırabilir?

Öğrencilik durumu aktif, donuk ve silik olan öğrencilerimiz kayıt yenileme işlemini yaptırabilirler.

“Silik” öğrencilerimizin Kayıt Yenileme işlemi Yeni kayıt Butonu altındaki “ Silik Öğrenci Aktifleştirme” butonundan İrtibat Bürosunca yapılacaktır.Örgün orta öğretim kurumlarında olduğu gibi Açık Öğretim Lisesinde de "Alan" uygulaması kademeli olarak kaldırılmıştır. 2013-2014 eğitim öğretim yılı II. Döneminden itibaren tüm öğrencilerimiz alan yok (alansız) olarak eğitimlerine devam etmektedirler.

Üç Adımda Kayıt Yenileme Süreci



Öğrencinin Yapacağı İş ve İşlemler

a) Öğrenciler Kayıt yenileme işlemi sırasında, fotoğrafları sistemde kayıtlı değilse ya da var olan fotoğraf tanınmayacak kadar silik, karanlık, bozuk vs. ise fotoğraflarının sisteme yeniden aktarılmasını sağlamak zorundadır. (İleriki sınavlarda, sınav giriş belgelerinde fotoğrafı olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır).

b) T.C. Kimlik Numarası, Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemine kayıtlı olmayan öğrencilerin kayıt yenileme ücreti ödemeleri mümkün olmamaktadır. Bu durumdaki öğrenciler öncelikle T.C. Kimlik Numaralarını, Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemine kaydedilmesini sağlamaları gerekmektedir. Bunun için, durumlarını anlatan bir dilekçeye(dilekçeye öğrenci numarası ve T.C. Kimlik No yazılması kaydıyla), nüfus cüzdanı fotokopisini de ekleyerek, 0 312 213 01 75’e faks ya da aciklise@meb.gov.tr adresine e-posta yoluyla göndermeleri gerekmektedir.

c) Ders seçme işlemi en geç bildirilen tarihin son günü mesai bitimine kadar yapılacaktır. Ders seçme işlemi sistemde ,“Ders Seçme ve Kayıt Yenileme İşlemleri” menüsü altında yer alan “Ders Seçme İşlemi“ seçeneğinden yapılır. Ders seçme işleminin nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılı açıklama resmî web sitemizde yer almaktadır.

Öğrencilerin ders seçme işlemine geçmeden önce genel ders durumunu ve kredi bilgilerini,“Öğrenci Genel Bilgiler” menüsü altındaki seçeneklerden kontrol etmeleri yararlarına olacaktır.Süresi içerisinde ders seçme işlemini yapmayan/yapamayan öğrencilerin ders seçme işlemleri sistem tarafından yapılır. Öğrenciler seçilen derslerden sınava girmek zorundadır.

Ders seçimi açıklamaları için bağlantı:
http://aolweb.aol.meb.gov.tr/

d) Sınav giriş yerini değiştirme veya adres bilgilerinde güncelleme işlemleri en geç mesai bitimine kadar yapılacaktır.Sistemde, Sınav giriş yerini değiştirmek isteyen öğrenciler, “Bilgi Düzenleme” menüsü altındaki “Sınav Bölgesi İrtibat Merkezi” seçeneğini,

Adres bilgilerini güncellemek veya değiştirmek isteyenler “Bilgi Düzenleme” menüsü altındaki “Adres Bilgileri” seçeneğini kullanabilirler.Adres bilgilerinizi değiştirmeniz sınav merkezinizin de değişeceği anlamına gelmez. Bu nedenle sınav merkezinizi mutlaka sistemde “Sınav Bölgesi İrtibat Merkezi” seçeneğinden kontrol ediniz ve değişmesi gerekiyorsa değiştiriniz.

Mezun olan öğrencilerimizin diplomaları Adres İlindeki Koordinatör Halk Eğitim Merkezine gönderilmektedir. Adres bilgilerinizi güncellerken bu durumu dikkate almanız yararınıza olacaktır.

e) Açık Öğretim Lisesi, sınav giriş yeri ve sınav sonuç bilgilerini resmî web sitesi aracılığı ile duyurmaktadır. Öğrenciler sınav giriş yeri ve sınav sonuç bilgilerini www.aol.meb.gov.tr adresinde yer alan “sisteme giriş” öğrenci butonundan öğrenci numarası ve şifresini kullanarak öğrenir. Bu bilgiler posta aracılığı ile gönderilmez.

f) Ders seçimi yapan öğrenci sistem üzerinden seçmiş olduğu derslerin listesi ile Halk Eğitimi Müdürlüklerine müracaat ederek kitaplarını alacaklardır.

g) Öğrencilerimiz, SINAV GİRİŞ BELGELERİNİ sınav giriş yerleri açıklandıktan sonra sisteme giriş yaparak “Öğrenci Genel Bilgiler” menüsü altında bulunan “Sınav Giriş Bilgileri” seçeneğinden görerek çıktısını alacaklardır.

h) Öğrenciler sınava girerken SINAV GİRİŞ BELGELERİ ile birlikte fotoğraflı nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport belgelerinden birini yanında mutlaka bulundurmak zorundadır.

Not: AÖL Kayıt Yenileme İşlemleriyle ilgili detaylı bilgi ilgili tarihlerde (http://www.aol.meb.gov.tr/) adresinde yayımlanacak olan kılavuz bilgilerinde yer alacaktır.

Konular